Bettskenor

Vaknar du med ömma käkmuskler eller med huvudvärk - en bettskena kan vara lösningen...

En bettskena är en, av tandtekniker, specialtillverkad plastskena som används för att påverka underkäkens rörelsemönster på ett sätt som medför en förbättrad funktion i tuggsystemet och bidrar till att spända käkmuskler lättare kan slappna av. Därmed avlastas käkleder, käk- och nackmuskulatur vilket motverkar störningar i underkäkens funktion. En bettskena kan också användas för att skydda tänderna och förebygga skador vid s.k. bruxism då man (oftast omedvetet) gnisslar eller pressar tänder. Bettskenan sitter oftast i överkäken men kan även placeras i underkäken.

Det finns flera sorters skenor som används vid olika tillstånd. De som används vid störningar av funktionen i käk- och tuggsystemet indelas i två grupper: Heltäckande skenor och partiella skenor

Har du gjort en större behandling med kronor/broar/implantat så kommer du även behöva ha en bettskena som skydd för dessa ersättningar, för att förlänga livslängden på de ersättningar vi gjort. Om skenan inte används förverkas garantirätten.